historische commissie

Algemeen

Donateur

oproep

nieuwsbrieven

2017: 01 02 03 04
2016: 01 02 03 04
2015: 01 02 03 04
2014: 01 02 03 04
2013: 01 02 03 04
2012: 01 02 03 04
2011: 01 02 03 04
2010: 01 02 03 04
2009: 01 02 03 04
2008: 01 02 03  

2007

2006

2005

activiteiten

inloopmiddag 2014

inloopmiddag 2013

Oproep:
Op zoek naar het verleden

Foto's  Historische wandeling 2011

inloopmiddag 2010

10-april herdenking 2009

Historische wandeling 7-6-'08

Reunie '05

Bevrijders '05


Nieuwsbrief van de Historische Commissie Noordbarge Nummer 3 - 2009

Historische Wandeling 2009

Tegen de honderd deelnemers kwamen op zaterdag 22 augustus op de wandeling af. Voor velen was het een feest van herkenning. Onder de deelnemers waren veel huidige en oud-inwoners van Urk. Het weer liet zich deze dag van zijn beste kant zien. Alle publiciteitsbronnen waren aangeboord. Noordbarge stond de weken voor 22 augustus breed op de kaart. Zelfs bij RTV Drenthe kregen we volop de kans om iets over ons dorp kwijt te raken. De opmerking van Johannes Freriks over 'heuigienspringen' hebben vele harten sneller laten kloppen. Zo'n opmerking raakt de kern van het dorpsleven. Heuigienspringen deed je met elkaar en bracht je los van standsverschillen ook dichter tot elkaar. Niet alleen het gedroogde gras rook lekker in die vaak zwoele dagen.

Het dorpsleven ging met de seizoenen mee. Juli was de hooimaand. Direct daarna werd het water van het Oranjekanaal warmer. De jeugd maar ook de ouderen zochten hier in de avonduren verkoeling. Tijdens de wandeling werden we naar 'het zwemplekkie' voor de huizen van de broers Kroeze geloodst. Johannes Freriks had het oude zwemplekje hersteld. Op zijn verzoek zal de Historische Commissie proberen dat er via een bordje blijvende aandacht aan deze cultuurhistorie wordt besteed.

Voor sommigen was het de eerste kennismaking met het gebied Achter het Kanaal. Dan hebben we het ook over voormalige dorps-bewoners, die zelfs in hun jeugd hier nooit waren geweest. Dat was een minder leuke kenmerk van Noordbarge. Was, we kunnen ons niet voorstellen dat die soms voelbare afstand nu nog in Noordbarge leeft. Achter de Vaort is sterk veranderd. Dat werd tijdens de fotopresentatie door Henk Jeurink al duidelijk. Van de oudste bebouwing [1880] rest alleen het boerderijtje van de familie Schutrups. De nieuwe is in aanbouw. Nu is het door hemzelf gebouwde huis van Jans Scholten het oudst maar ook het meest authentieke. De laatste jaren wordt dit huis bewoond door de mw. Visser. Jantje Janssens, Johannes Freriks, Hans Kruit, Jan Uneken en Henk Jeurink hebben op hun eigen onnavolgbare manier de groepen door het gebied geleid. Iedereen kwam los en dat was precies de bedoeling. Na afloop was de kantine van het Terra College open voor een gesprek en een afzakkertje. Voor Geesje Gerrits en Cora Zuring was niets te veel deze dag. Door voorzitter Harrie Gerrits werden alle medewerkers, maar ook de zieke Jan de Vin, de vakantiegangers Henk Venema en Jan Meringa, André Dekker [techniek] en de eveneens afwezige Pieter Albers van harte bedankt. Hij concludeerde dat de inloopmiddag in alle opzichten geslaagd was. Daarmee had hij niets te veel gezegd.

Schoolfeest/Demonstratie

"In augustus 1945 was er een schoolfeest in Noordbarge. Als grote attractie mochten de kinderen op een vrachtwagen en werden ze door het dorp gereden. Op de foto zijn Ep Jipping, John Freriks, Henk Zwiers, Hendrik Venema en Jan Struik zichtbaar (inzender H. Zwiers)." Dat waren de eerste regels van een artikel in de vorige nieuws-brief. Tijdens de inloopmiddag in augustus was Jan Ensing één van de aanwezigen. Hij zei heel zelf-verzekerd: "Dat was geen school-feest maar een demonstratie van de NOB. Ik heb die middag met onze Bedford meegereden. De foto is genomen op de plek waar later Warenhuis Pol stond." Op de foto de Bedford van de Firma Thé Ensing tijdens de protesttocht. Jan Ensing had helemaal gelijk. Direct na de oorlog ging het slecht in de transport. Het land moest worden opgebouwd. Dat kon volgens de NOB niet zonder een goed functionerend transport. De Nationale Organisatie van het Beroeps-goederenvervoer [NOB] was al van voor de oorlog. Zij had haar leden opgeroepen te demonstreren. Dat verklaart waarom alle transportwagens van allerlei leuzen ten gunste van het wegtransport waren voorzien. Het huis rechts op de foto was van aannemer Jan Siebring. Dat huis stond op de hoek van de Hoofdstraat/ Kolhoopstraat. Begin jaren vijftig werd dit huis en de naastgelegen woning afgebroken en vervangen door het moderne winkelpand van Modehuis Heldring. Volgens Jan Ensing kwam de optocht vanuit de Weerdingerstraat en namen ze om in de Hoofdstraat te komen het rechtse weggetje van het driehoekige parkje voor het latere Warenhuis Pol. We zijn Jan Ensing zeer dankbaar voor deze informatie. Zijn zwager Chris Reinders heeft de plek van de foto's nader onder de loep genomen. Ook hebben we hulp gehad van Harrie Bakker uit Ter Apel. Oud-chauffeur Harrie Bakker houdt zich al jaren met de geschiedenis van het wegtransport bezig. Volgens zijn bronnen hebben die zaterdag in augustus 1945 15 transportbedrijven in Emmen meegedaan aan de actie om ook in Nederland hun sector er bovenop te krijgen. Nieuwe reacties over dit onderwerp zijn welkom Henk Jeurink [626728 of henk.jeurink@online.nl

Verjaardagskalender
Deze verjaardagskalender is voor € 7,50 verkrijgbaar bij Geesje Gerrits, Noordbarger-straat 67, 7812AA Emmen, tel. 640263. De kalender bestaat uit vijftien oude foto's van alle delen van Noordbarge. 'Herinneringen aan vroegere tijden' is de ondertitel van deze fraai vormgegeven verjaardagskalender Die belofte wordt meer dan waargemaakt. Bij elke foto is een uitgebreide toelichting gemaakt. Zo worden we volledig bijgepraat over 'het inhalen' (zaod-bulten/korenmijten) en de historie van het Oranjekanaal. Het is te veel om op te noemen. Het is een leerzame en unieke kalender. Ook uitermate geschikt als cadeau. De opbrengst komt ten goede aan het vastleggen van de historie van Noordbarge

Tenslotte
Mocht u nog iets over Noordbarge hebben waar u geen raad mee weet of waarover u alle kennis niet meer paraat heeft, stelt u zich dan gerust in verbinding met ons commissielid Geesje Gerrits [0591 640263].