stoetbakkendag
-2016 (foto's)
-2016
-2015 (foto's) 1
-2015
-2014 (foto's) 1
-2014 (foto's) 2
-2014
-2013 (foto's)
-2013
-2012 (foto's)
-2012

-2011 (foto's)
-2011

-2010 (foto's)
-2010
-2009
-foto's 2009
-2008
-(foto's)
-25 jr. stoetbakken
-2006
-2005

-2004 (foto's)

Stoetbakkenloop

-2008
-2006
-2005
-2004 (foto's)

BESTUUR PLAATSELIJK BELANG NOORDBARGE  2009
Hallo Noordbargers
Schaatswedstrijden op het Oranjekanaal
Eier zuken en neutien schieten
Koninginnedag 2009
Zangkoor Noordbarge
Programma stoetbakkendag
Historische wandeling 22 augustus 2009
Herdenking 10 april bevrijding
MOTORTOERTOCHT
Oproep voor ruimte
 


BESTUUR PLAATSELIJK BELANG NOORDBARGE 2009

VOORZITTER
Onno te Nuyl
Hogewandweg 2
tenuyl@planet.nl 
tel.616924


PENNINGMEESTER
Annemarie Zieck
Het Groene Loo 8
Zieck000@wxs.nl 
tel. 615745


SECRETARIS
Kirstin Meringa
Bargerkampenweg 20
h.essing@freeler.nl 
tel. 653983


LEDEN
tel.626514
Petra Schuler
Huizingsbrinkweg24

petra_hoogeveen@hotmail.com 

tel 352397

Henk Hadders
Huizingbrinkweg 47
h.hadders@hetnet.nl
tel. 614766

Aafke Euving-Hof
Zuideind 4
h.euving@hccnet.nl 
tel.658758

Henk Nijkamp
Bargerkampenweg 39
nijkamphg@hetnet.nl 

 

terug

HALLO NOORDBARGERS

SAMEN-LEVEN

Dit jaar organiseren we in Noordbarge het Stoetbakken voor de 26ste keer. Toch wel heel bijzonder om in ons dorp zon traditie te hebben. Met alle Noordbargers en door alle Noordbargers.

Een aantal Noordbargers doet al heel lang mee en voor sommigen was het verleden jaar de eerste keer. Iedere keer weer iets anders bedenken, wat leuk is en zinvol bijdraagt aan het belang van Noordbarge en onze inwoners. Dat is niet zo eenvoudig.

Het gaat er om dat we samen-leven in Noordbarge en dat vraagt van iedere inwoner, jong of oud, een bijdrage. Bijna iedereen is lid van Plaatselijk Belang Noordbarge. Velen komen naar het Stoetbakken en hebben meegedaan aan de schaatswedstrijden in januari en de zeskamp op Koninginnedag in Zuidbarge. Alle lof voor de deelnemers.

Helaas kan dit jaar de Stoetbakkenloop op vrijdagavond niet doorgaan. De families Boels en Uneken hebben deze hardloopwedstrijd verledenjaar voor de twintigste keer georganiseerd, waarvoor hartelijk dank. Het vinden van opvolgers is eigenlijk niet gelukt. Dat is jammer voor deze unieke wedstrijd in zon oud dorp. De veiligheidsmaatregelen worden steeds strenger en lang niet iedereen houdt zich aan het verzoek het parcours van de hardlopers niet te gebruiken met fiets of auto. Helaas, helaas. Het bestuur is in overleg met de gemeente Emmen om te bezien op welke wijze deze traditie mogelijk toch uitvoerbaar blijft, maar dit jaar helaas dus niet.

Vrijdagavond 12 juni is er een openbaar optreden van het Noordbarger Zangkoor op de Brink.

Zaterdag 13 juni organiseren we voor de 26ste maal de gehele dag de Stoetbakkendag. Beginnend met een ontbijt voor alle Noordbargers. Er is ruim voldoende ingekocht. Vers brood komt zo uit de oven.

Het bestuur van Plaatselijk Belang Noordbarge roept alle inwoners op om deel te nemen aan zoveel mogelijk activiteiten om met elkaar Noordbarge leefbaar te houden voor de toekomst.

Onno te Nuyl
Voorzitter

KOMT ALLEN UW DEELNAME IS GEWENST

Onno te Nuyl
Voorzitter

terug

SCHAATSWEDSTRIJDEN ORANJEKANAAL

Het was een lange en koude winter in Noordbarge. Sinds jaren vroor het Oranjekanaal weer eens dicht. Op maandagavond belde Berend Betting met de voorzitter: Het gerucht gaat dat Westenesch ons gaat uitdagen om te komen schaatsen. Of wilden ze uitgedaagd worden? Een ijscommissie was snel gevormd en op woensdag ochtend vroeg, hebben wij de scheuvel aan de brug gehagen op de grens tussen onze dorpen. De krant kreeg er lucht van en een prachtige winterfoto werd voorpagina nieuws. Oude tradities in ere herstellen. Zaterdag 10 januari 2009 moest het er maar van komen. Een prachtige baan aangelegd en het bleef maar vriezen. Muziek, koek en zopie, veel zon en heel veel mensen. Schaatswedstrijden voor jong en oud, vetleren medailles en echte prijzen voor de winnaars. Westenesch wilde de wedstrijd een week uitstellen, maar ja, dat gaat niet met onze winters.

Veel vermaak en zwaar vermoeid kwam er voor een ieder een einde aan deze prachtige dag. Met onze buren zijn de gesprekken weer geheel opgang gekomen. Een oude traditie, zo snel in ere hersteld. Veel dank aan de ijscommissie, de omroeper, de baanvegers, de deelnemers, de sponsor en aan iedereen. Zo doen we dat in Noordbarge.

klik hier voor de foto's

EIER ZUKEN en NEUTIENSCHIETEN

Op tweede Paasdag 2009 was het prachtig mooi weer. Iets anders dan in 2008, toen stonden we op en bleek dat het had gesneeuwd, overeenkomstig de voorspellingen. Een paar centimeter sneeuw, dat hadden we nog niet eerder meegemaakt.
Op het plein bij de Boerderij was het niet nodig eerst sneeuw te schuiven en konden we de banen tekenen. Om 11 uur begon het zelfs warm te worden in de zon bij een strak blauwe hemel. Er waren weer meer dan vijftig eieren verstopt door de Noordbarger paashaas bij de Boerderij. Met mandjes stonden meer dan twintig kinderen op het startsein te wachten. Daarna was het zoeken en ieder vond wel ergens een ei en was erg blij. En in deze zoekwedstrijd was er voor iedereen en prijs: een chocolade paashaas.

Daarna konden de kinderen neutienschieten. De volwassenen uit Noordbarge waren daar al in de volle zon mee begonnen en lieten zich de koffie met koek goed smaken. Met een hartversterking uit kleine glaasjes was het makkelijk de temperatuur hoog en de stemming er in te houden. t Was gezellig om met zo veel Noordbargers, jong en oud, bezig te zijn op deze tweede Paasochtend. Het was de warmste neutienschieten in jaren.

klik hier voor de foto's
 

terug

KONINGINNEDAG 2009

Koninginnedag 2009 in Zuidbarge

In Zuidbarge hebben ze een echte Oranjevereniging die dit jaar voor de zestigste keer een feest organiseerde. Ditmaal werden de omliggende dorpen en wijken uitgenodigd deel te nemen aan een zeskamp, zoals dat vroeger ook de gewoonte is geweest. Onderleiding van omze captain Harry Gerrits is een enthousiast team uit Noordbarge samengesteld. Op een zon overgoten terrein in Zuidbarge waren de spellen opgesteld en werd gestreden om de regionale eer. Noordbarge is derde gewonnen in de zeskamp. Helaas is onze deelneemster Rita Prummel van het paard gevallen en heeft zich nogal pijngedaan en werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Gelukkig is het bij de pijn gebleven en was het niet ernstiger. Rita beterschap en een paard blijft gevaarlijk. Ook dit was een mooi initiatief om met elkaar de banden aan te halen en ons als Noordbarge van de beste kant te laten zien.

klik hier voor de foto's

terug

ZANGKOOR NOORDBARGE

ZOMERAVONDCONCERT ZANGKOOR NOORDBARGE

Het Zangkoor Noordbarge organiseert op vrijdag 12 juni 2009 in het kader van Stoetbakkendag een avondconcert op de Brink in Noordbarge bij de stoetbakoven. Het Noordbarger Zangkoor treedt zelf twee keer op. Het geheel onderleiding van dirigent Henk van Os en zijn duo-dochters die het koor vocaal ondersteunen.

Het geheel begint om 19.30 uur op de Brink. Op een prachtige zomeravond belooft het weer een gezellige avond te worden

Toegang gratis, iedereen is van harte welkom.
 

terug

PROGRAMMA STOETBAKKENDAG

 • 7.00 Herauten wekken de bevolking

 • 8.00 Ontbijt voor medewerkers

 • 8.30 - 9.30 Ontbijt voor de inwoners van Noordbarge

 • 10.00 Opening door Onno te Nuyl voorzitter Plaatselijk Belang

 • 11.00 -16.00 Optreden van Magic Kamal, de bekende close-up magician en illusionist die U zal verbazen met werkelijkheid en illusie voor kinderen en volwassenen

 • 13.30 Spectaculair optreden van de motor-kunstenaars van de Trial Club Zuidoost-Drenthe die hun kunsten showen op een ingewikkeld parcours

 • 17.00 Einde stoetbakkendag + opruimen

  Verder kunnen de kinderen weer genieten van de draaimolen,
  geschminkt worden en kinderen tot 15 jaar op het springkussen!
  ALLEMAAL GRATIS!
  Roelof Steenbergen zal ons weer op de hoogte houden
  van de evenementen!
  De evaluatie is woensdag 17 juni om 19.30 uur in de boerderij.
   

terug

HISTORISCHE WANDELING

uitnodiging

Historische Wandeling 2009
Dit jaar gaat de historische wandeling door en over het gebied tussen het kanaal en het bos. De geschiedenis van dit gebied is aanmerkelijk jonger dan de geschiedenis van het oude dorp. Aan het begin van de 19e eeuw nog woest en ledig. Er stond geen enkele gebouw en ook waren er weinig particuliere eigendommen. Om die reden is voor dit gebied in 1832 geen gedetailleerd minuutplan gemaakt. Dat was bij de herziening van het kadastrale minuutplan in 1880 wel anders. Het Oranjekanaal was 25 jaar oud en de contouren van het latere Noordbargerbos waren in het landschap vaag waar te nemen. In 1880 waren al zeven woningen langs de Ermerweg en tien verspreide woningen Achter het Kanaal gerealiseerd. In dit dorpsdeel staan nu ruim negentig woningen, enkele bedrijven en een school. De loop van het huidige wegenpatroon is gevormd door het Oranjekanaal. In die jaren was de Siebrandsbrug belangrijker dan de latere brug in de Ermerweg. De Siebrandsbrug was bij de Kanaalmaatschappij bedongen om de bereikbaarheid van de gronden aan de westzijde van het kanaal te garanderen. Voor het welslagen van de wandeling werken Jantje Janssens, Hans Kruit, Henk Venema, Johannes Freriks, Jan Meringa en Jan de Vin met ons mee. De meeste zijn hier geboren en getogen. Tijdens het uitzetten van de route was het al bijzonder gezellig.

Wanneer: zaterdag 22 augustus 2009 om 13.30 uur
Waar: wordt nog bekend gemaakt


We beginnen met een presentatie van oude en recente foto's. Daarna maken we de wandeling. Er zijn geen kosten aan verbonden. Een historische wandeling is niet alleen gezellig maar ook leerzaam. Hier komen de gebeurtenissen en verhalen los. Door die wisselwerking kunnen we er met elkaar voor zorgen dat het boek over Noordbarge meer wordt dan een opsomming van historische feiten.
We rekenen op u.


V E R J A A R D A G S -
K A L E N D E R
Vanaf 13 juni 2009 -Stoetbakkendag- is deze speciale verjaardagskalender voor 7,50 te koop. Daarna is hij verkrijgbaar bij Harrie en Geesje Gerrits, Noordbarger-straat 67, 7812AA Emmen, tel. 640263. De kalender bestaat uit vijftien zeer bijzondere oude foto's van alle delen van Noordbarge. 'Herinneringen aan vroegere tijden'. Die belofte wordt meer dan waar-gemaakt. Bij elke foto is een uitgebreide toelichting gemaakt. Zo worden we vol-ledig bijgepraat over 'het inhalen' (zaod-bulten/ korenmijten) en de historie van het Oranjekanaal. Het is te veel om op te noemen. Het is een leerzame en unieke kalender. Ook uitermate geschikt als cadeau. De opbrengst komt ten goede aan het vastleggen van de historie van Noordbarge

HC Noordbarge

Historische Commissie Noordbarge


N O O R D B A R G E
Herinneringen aan vroegere tijden


Herdenking 10 april bevrijding

klik hier voor de foto's

terug

OPROEP VOOR RUIMTE

Het bestuur van Plaatselijk Belang Noordbarge heeft dringend behoefte aan opslagruimte voor een aantal attributen dat jaarlijks wordt gebruikt onder andere bij het Stoetbakken. Het gaat in het bijzonder voor het onderdak brengen van onze stoetbakkraam en bijvoorbeeld de schiettent. Ruimte liefst in de buurt van de Brink anders wordt het jaarlijks zoveel transportwerk.

Wie van U heeft enige ruimte beschikbaar en is bereid om onderdak te bieden aan de spullen die we samen nodig hebben en gebruiken.

Toon Uw bereidheid en laat het weten bij onze bestuursleden of bel Onno te Nuyl 616924
 

terug

 
MOTORTOERTOCHT


zaterdag 12 september

Vertrek : 11.00 uur De Brink, Noordbarge
Kosten : 8,50.

Opgeven bij;
* Johan Kleine-Deters tel : 0591- 613723
* Emile Hoogeveen tel : 0591- 628275
* Jan Betting tel : 0591- 642242

Voor degenen die geen motor hebben en een keer achterop mee willen is er vast wel iets te regelen. Neem daarvoor contact op met een van de organisatoren.

terug